Inden afrejse

Inden man rejser til Østeuropa er der altid mange overvejelser og lange forberedelser at gøre sig. Er papirerne nu i orden? Har jeg stadig nummeret på min veninde/den flinke fyr fra Jysk, der lovede at hjælpe, hvis der skulle ske noget? Men nogle gange kræver det også, at man bare springer ud i det. Man kan ikke forberede sig ud af alting, man kan kun være beredt.

Sidst jeg var afsted, tog jeg til Vladimir i en måned. Jeg havde brugt lidt under en uge på at forberede mig. Min visumansøgning var blevet ordnet fra et tilfældigt posthus i Aabenraa og billetterne var købt over en ustabil netforbindelse i et mandskabstelt på Blå Sommer. Alligevel mente jeg nok, at det skulle gå. To dage inden afrejse fik jeg nemlig den sidste bekræftigelse om, at jeg nok skulle blive hentet i lufthavnen.

Lige meget hvor man skal hen, er der indkøb at gøre. Tøjet skal passe til destinationen og til turens art. Bøgerne, som man skal leve de næste dage med, skal være af en vis kvalitet og må helst ikke være for tunge, hvis der også skal blive plads til en ordbog. Husk at medbringe små danske ting til kommende venner og rejsefæller. Tre hit til en længere tur er hos mig:  1. remoulade 2. makroner og 3. små LEGO-pakker. Med remouladen kan man lave et dansk måltid, ligemeget hvor man er i verden, en hotdog, frikadeller eller et stjerneskud. Det kan holde sig godt uden at være på køl under rejsen og kommer i en praktisk embalage. Makroner er lette og fylder måske en del, men en pose makroner bliver hurtigt til to skåle med ægte dansk æblekage.  De små LEGO-pakker egner sig godt til gaver til store som små. Det er dansk og det er igen let at transportere. Det er meget lettere end dansk porcelæn og billigere end Georg Jensen.

Den bedste oplevelse, som jeg har haft med planlægningen af en udlandstur var inden jeg skulle til Tallinn i 2008. Under pakningen af mine ting måtte jeg erkende, at jeg måtte nedprioritere dynen til fordel for så meget andet, så jeg vidste, at jeg i løbet af anden dag i Tallinn skulle finde en dyne. En ven havde fortalt mig, at hun mente, at der var en Jysk-butik i Tallinn, så jeg henvendte mig til kædens kundeservice.

Der gik over en uge, og jeg havde opgivet at få svar, da jeg modtog en mail, hvori en af Jysks medarbejdere i Østeuropa ønskede mig god tur, informerede mig om de 3 butikker i Tallinn og de busruter, som jeg kunne bruge dertil, for til sidst at give mig sit nummer, så jeg havde en nødtelefon i det fremmede. Jeg var overrasket over den gode service, men tonen er en, man møder over alt, når danskere i udlandet hjælper hinanden.

Følelsen af at være langt væk får udenlandsdanskerne til at tage sig bedre af hinanden. Det er en lille ny familie. Derfor kan det anbefales at tage kontakt til danskersamfundet, ambassaden eller kulturinstituttet, også selvom man ikke har tænkt sig at bruge hele sit ophold på at tale dansk. Nogle gange er det bare rart at have nogen, som man ved, at man kan gå til.

This entry was posted in Østeuropa og Balkan, Østeuropastudier, Russisk. Bookmark the permalink.