Foredrag med Andrej Kurkov.

Den russiske forfatter Andrej Kurkov der er bogaktuel med sin anden danske oversættelse, bogen ’En god ven af liget’ fra 1996, gæstede den 9. sep. Århus Universitet, hvor han fortalte om sit liv og sine bøger. Kurkov har skrevet flere bøger på russisk, men kun to er indtil videre oversat til dansk. Den ene er ”Døden og en pingvin” og den anden er som sagt ”En god ven af liget”.

Andrej Kurkov er født i 1961, er af russisk oprindelse, men bor i Ukraine. Han har studeret fransk og engelsk, og har på et tidspunkt kunne snakke 11 forskellige sprog, men har med årene glemt enkelte og snakker nu 7. Kurkovs første digt stammer fra barndommen og omhandler en hamster. Han havde oprindeligt 3 hamstre men 2 døde en lettere unaturlig død og efterlod den ene tilbage for en tid. Digtet hed ”En hamsters ensomhed”, og blev efterfulgt af andre. senere kom andre stilarter til efterhånden som andre forfattere inspirerede ham, bl.a. Platonov, Gorkij og Mandelstam. Kurkov nåede at skrive 7 bøger før han fik den første udgivet, og måtte skrive ca.1000 breve til forlag og få ca. 600 afslag. På et tidspunkt lånte han penge af nogle venner for selv at udgive en bog, trykke den og til sidst sælge den fra en bod på gaden.

Kurkov er en arbejdshest og arbejder for mange forskellige medier. Han er blevet en kommentator for ukrainsk liv og samfundsforhold på trods af at han er russer og skaber til tider rører i diverse andedamme med hans anderledes og kontroversielle bøger. Han er blevet fulgt rundt af ukrainsk sikkerhedstjeneste – og ikke på den gode måde, har fået trusler på livet, og bliver kaldt en ukrainsk nationalist af sine fjender. Men Kurkov bukker sig ikke og en af de bøger der endnu ikke er oversat til dansk omhandler giftmord i politiske kredse…

Kurkov skriver noveller fordi han nyder at skabe et univers og en verden som han kan flygte ind i. Han hader af samme grund at afslutte sine bøger og skrev engang på den sammen bog i 7 år før den blev afsluttet med et omfang på 3 bind. ”En god ven af liget” handler om en mand der bestiller sit eget mord hos en lejemorder, men som så ændrer mening. Og hvordan undgår man så at blive myrdet når man selv har bestilt mordet???

This entry was posted in Østeuropa og Balkan. Bookmark the permalink.