Østeuropæiske bidrag til verden

En af mine venner sendte mig engang en video, som handlede om opfindelser, lavet af ungarere. Det var helt normale ting, som vi alle bruger i vores hverdag, men som ingen tænker over. Jeg var ret overrasket, og  det fik mig til at overveje, hvor mange af de ting, vi omgiver os med, der egentligt kommer fra Østeuropa, det område, vi jo alle studerer. En søgning på google – nå ja, en del søgninger  – viste hurtigt, at Østeuropa er hjemsted for ret mange ting, som vi alle bruger hver dag, fuldstændigt uden at tænke over det. Jeg har samlet en liste, hvor jeg har prøvet at fokusere på hverdagsting, som vi alle kender. Abstrakte opfindelser eller opdagelser, som det kræver videregående medicinsk, kemisk eller anden kendskab til at forstå, har jeg sprunget over, for istedet at fokusere på enkle, hverdagsagtige ting. Så læs, bliv oplyst og bliv bekræftet i, at Østeuropa på ingen måde er Europas slutning og kun kan bruges til at få billige håndværkere fra, eller hvad andre fordomme man hører…
Opfindelserne er opført i tilfældig rækkefølge.

VODKA.
Jeg skal ikke vove mig ud i diskussionen om, hvorvidt det er en polsk eller en russisk opfindelse, men sikkert er, at det er østeuropæisk og har opnået en ganske hæderlig succes, for nu at sige det mildt…

DECIMALVALUTA.
Absolut ikke en ting, man hører om hver dag, men som alligevel er en fuldstændigt integreret del af vores hverdag. Det er simpelthen den idé, at valutaen skal være opdelt i enheder, som kan deles med 10 (1 krone=100 øre), og ikke som førhen, hvor man havde fx 1 pund=20 shillings, som igen var opdelt i 12 pence. Det er unægteligt langtfra lige så logisk som decimalmåden. Decimalvalutaen blev først indført i Rusland i 1704.

RADIATOR
Jep, den der underlige metalting på vores vægge, som giver varme er opfundet af en vis Franz San Galli fra Skt. Petersborg mellem 1855-1857.

KUGLEPEN
Der er mange bud på, hvem der har opfundet kuglepennen, men den første funktionelle model, som er den vi også kender i dag, kom til verden i 1931 og var skabt af ungarske László Bíró. Som en lille bonus kan det siges, at han flyttede til Argentina og stiftede en kuglepenfabrik. På argentinsk spansk hedder kuglepen den dag i dag ”birome”, afledt af Bíró’s navn.

SUKKERKNALDER
Der er nok ikke mange af os, der nogensinde tænker på sukkerknalder som en opfindelse. Ikke desto mindre er det tilfældet. Ifølge historien kom opfinderens kone til skade, da hun skulle skære sukker af til kaffen (dengang havde man åbenbart sukker i store blokke). Hun bad sin mand om at gøre noget ved det, og sukkerknalden var født. Om det med konen er sandt er ikke til at vide, men manden er rigtignok. Han hed Jakub Kryštof Rad og var tjekke. Historien foregik iøvrigt i 1843.

WALKIE-TALKIE
Vi ser dem blive brugt af politimænd, i film og af små børn. Manden bag er Henryk Magnuski fra Warszawa i Polen. Han arbejdede med radioteknologi for den polske stat, og blev sendt til USA lige inden Anden Verdenskrig. I 1940, mens han arbejdede for Motorola i Chicago, kom han så med walkie-talkie’en. Han vendte aldrig hjem til Polen igen.

SLIPS
Slipset er et gammelt, kroatisk klædestykke. Det blev udbredt i resten af Europa i sidste halvdel af 1600-tallet, efter et kroatisk regiment besøgte Paris. Kongen, Louis XIV, var en mand med øje for mode, og indførte straks slipset i Frankrig, hvor det hedder ”cravatte”, efter sigende en forvanskning af ”à la croate” eller af ”hrvat”. Kroatien fejrer hvert år slipset den 18. oktober.

LP-PLADER.
Okay, nok ikke så hverdagsagtigt nu om dage, men alle ved da, hvad det er. Man kan stadig købe dem. De blev opfundet i 1939 af ungarske Károly Péter Goldmann. Han var en meget opfindsom herre, der også bidrog med vigtige fremskridt inden for farvefjernsyn og fandt på et system, der gjorde det muligt at høre LP’er i bilen, altså forløberen for CD-afspillere i biler.

VITAMINER
Vitaminer er ikke en opfindelse som sådan, snarere en opdagelse – en vigtig en af slagsen. Vitaminer blev opdaget af den russiske videnskabsmand Nicolai Lunin i 1881 på universitetet i Tartu, Estland. Æren for at have opdaget og isoleret C-vitamin går i øvrigt til Albert Szent-Györgyi fra Ungarn.

TETRIS
Det verdenskendte og klassiske spil kom til verden 1984 i Sovjetunionen. Navnet er sammensat af det græske talpræfiks tetra-, som betyder fire, og tennis, som var opfinderens, Aleksej Pajitnov’s yndlingsspil.

Og sådan kunne man blive ved.  Foran mig en liste med mange opfindelser af østeuropæere. Den omfatter alt, lige fra elmotoreren, den skudsikre vest, fingeraftryk, trykblyanten, pulvermælken, blodbanken, den leddelte bus, minedetektoren, atomkraftværket til chatrouletten, vekselstrømmen, Rubiks terning, satelitten og skumslukkeren og mange flere. Men formålet var at skrive en kort artikel, ikke et leksikon, derfor det begrænsede udvalg. Men man kan jo altid bare researche på egen hånd, hvis man synes det er interessant.

Alex

This entry was posted in Østeuropa og Balkan. Bookmark the permalink.