Parlamentsvalg i Serbien – stærk leder, svag stat

I slutningen af januar udskrev Serbiens præsident, Tomislav Nikolić parlamentsvalg der afholdes den 16. marts 2014. Valgets store vinder og næste premierministeren er allerede kendt, Aleksandar Vučić er Serbiens nye stærke mirakelmager hvis valgløfter strækker sig fra opgøret mod korruption til et økonomisk løft af landet vha. arabiske oliemilliarder.Serbiens Progressive Parti (SNS), med Vučić i spidsen, står i øjeblikket til at få cirka 45% af stemmerne ved parlamentsvalget i marts. Partiets astronomiske stigning i meningsmålingerne (24% ved valget i 2012) skyldes den karismatiske leders opgør mod korruptionen og kriminaliteten i landet. Inspireret af Max Weber og den protestantiske arbejdsmoral gik vice-premiereministren Vučić i 2012 i gang med en højpopulistisk kampagne der havde til formål at anholde så mange kendte politikere og rige oligarkere som mulig (dog ikke dem der støttede hans eget parti). Serbiens rigeste mand, Miroslav Mišković, blev anholdt i december 2012 og flere af den forrige regerings ministre blev indkaldt til forhør hos politiet. I et land hvor få har meget og mange har ingenting, blev disse tiltag mødt med stor tilfredshed og Vučic’s meningsmålinger startede deres himmelflugt. Samtidig med anholdelserne, lykkedes det Vučić at overbevise en af verdens rigeste mænd, Sheik Mohammed, premierministeren af de Forende Arabiske Emirater til at bruge nogle af hans oliemilliarder i Serbien. Sheiken købte således store landbrugsområder i Vojvodina, halvdelen af det statsejede flyselskab JAT (nu Air Serbia) og lovede at låne 3 milliarder dollars til at dække underskuddet i det serbiske statsbudget, samt andre mere luftige løfter. Selvom disse investeringer ikke er i nærheden af at være tilstrækkelige til at genopleve den døende serbiske økonomi, så har tv-billederne af den smilende sheik med sin traditionelle hvide dragt og tørklæde på hovedet, haft en overraskende positiv effekt. Det rammer dybt i den serbiske folkesjæl, hvor det til enhver tid er bedre at trække en kanin ud af hætten end at kræve slid og knofedt.
Den splittede opposition lægger alle kræfterne i at bejle til Aleksandar Vučić og angribe hinanden. Deres stærkeste våben i de forrige valgkampe har været: EU eller kaos! Men tiden hvor Vučić var serbisk ultra-nationalist og EU-modstander er forbi, i dag er han den mest EU-glade politiker der fremhæver den tyske moral, som serberne skal stræbe efter. En anden af de traditionelt stærkt polariserende og stemmeslugende emner, Kosovo, er ikke-eksisterende og de fleste serbiske politikere har de-facto erkendt Kosovos uafhængighed. I et land der forlades af 30 tusinder unge mennesker årligt, hvis økonomi ligger på afgrundens rand, hvis sygehusvæsen er den dårligste i Europa og hvor den generele følelse af depression og afmagt gennemsyrer alle samfundets lag, står Aleksandar Vučić som en stærk autoritær leder der ikke lover bedre tider, men flere anholdelser og et par ekstra kaniner ud af hatten.

Af Milos Lecic

 

This entry was posted in Nyheder fra Østeuropa, Østeuropa og Balkan. Bookmark the permalink.