Sejrsdagen Version 0.2

Sejrsdagen er ikke den samme overalt. Den samme georgiske sløjfe, der i Rusland bæres med et smil den 9. maj, får smilene til at falme i en stor del af resten af Østeuropa.

9. maj er i Estland, Letland, Litauen, Bulgarien, Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Rumænien ikke en sejrsdag, men en besættelsesdag. Derfor giver det den dag i dag problemer, når russerne i Baltikum ønsker at fejre deres sejrsdag med fest og farver, alt imens balterne mindes dagen med at svine deres tidligere besættere til.

Forståeligt nok bliver de to folk aldrig enige. Russerne holder indædt på, at de gjorde verden en tjeneste ved at slå Hitlertyskland. Balterne holder på, at de baltiske russere godt kunne dæmpe deres sejrsglæde en smule, af nationale hensyn. De russiske russere blander sig i debatten og forlanger at deres landsmænd får lov til at fejre Sejrsdagen på deres facon. De kommer alle lige langt.

This entry was posted in Østeuropa og Balkan, Østeuropastudier, Russisk. Bookmark the permalink.