Yarets

For Yarets startede det hele i Minsk, for mig startede det i Berlin. I
forrige uge mødte jeg foran Brandenburger Tor Yarets, eller Vladimir
Alekseyevich Yarets født i Minsk 1941. Det skete ved et tilfælde. Han hang hen over sin hyggelige motorcykel og jeg fik ved et tilfælde øje på, at den lidet moderigtige mand på sin motorcykel havde skrevet navnene på de steder, han havde besøgt. RUSSIA sprang i mine øjne og jeg glemte for en kort stund at læse resten af stederne.

I 2000 var han rejst fra Minsk. Så måtte han jo kunne russisk og jeg
øjnede en chance for at kunne kommunikere med Yarets på russisk.
“Hvor mon han nu var på vej hen?” Forsøgte jeg stille på mit lidt
gebrokne russiske. Men han kiggede blot på mig. Mon han ikke havde forstået spørgsmålet? Så begyndte han at gestikulere vildt med armene i vejret og gik med hænderne i vild gestikulation hen til enden af sin motorcykel. Her tog han et gammelt kort frem, overtegnet med sorte streger, lamineret på en måde, men meget slidt.

JEG PRØVER AT KOMME I GUINESS REKORDBOG SOM DEN FØRSTE
DØVESTUMME, DER REJSER VERDEN RUNDT PÅ MOTORCYKEL ALENE.

Så forstod jeg bedre. Og nu var det så min tur til febrilsk at lede efter en lille blok og en kuglepen i mine lommer, så vi kunne “snakke”. Jeg startede ud med at ønske ham god rejse og al mulig held og lykke med udfordringen. Så lånte han min lille bog, takkede og spurgte, hvor jeg var fra? Så begyndte de vilde armbevægelser igen og Yarets kunne vise mig sin liste, hvor Danmark rigtigt nok stod under lande besøgt i maj 2009.
Det glædede mig at se, men gad vide, hvem Yarets mødte i Danmark? Måske er der nogen, der læser dette, der har mødt ham?

Da jeg kom hjem til Danmark, fik jeg endelig mulighed for at gå ind på Yarets’ hjemmeside. Og sikke en fantastisk livsbekræftende side det er. Således bad Yarets’ ene søn læserne af siden give Yarets en adresse, hvor de kunne mødes i Polen i uge 43. En lille kommentar i gæstebogen bekræfter overfor en bekymret læser, at de virkelig fandt hinanden i Polen. Og senere kunne man så se en lille film og billeder fra første møde mellem far og søn i 9 år. Men allerede to dage efter besøget i Polen søgte man en hviderussisk tegnsprogstolk, der på den Hviderussiske Ambassade i Berlin kunne hjælpe Yarets med at udfylde visum-papirer. Så turen er ikke endt endnu.

Læser man i gæstebogen kan man følge med i, hvordan Yarets bor på hostels over hele verden og hvorledes, at andre skriver beskeder om, hvor han nu befinder sig. En hostel receptionist skriver, at han er vel ankommet til Frankfurt efter et kortere ophold i Dubai. Tilfældig mand mødte ham på gaden i New York. Det er en fantastisk historie.

Lige siden Yarets var barn, drømte han om at rejse, så i 1967 begav han sig, uden kørekort, ud på sin første rundrejse i Sovjet Unionen. Da han kom tilbage, blev han den første døve i Sovjet med kørekort, for myndighederne måtte jo give ham det efter den bedrift. Siden da er hankommet langt omkring.

I 2003 var han ude for en ulykke i Illinois, USA. Den gamle sovjetmotorcykel blev ødelagt og Yarets kom slemt til skade. Det kunne have været enden for Yarets rejse, men som indtil flere
Yarets-fans har beskrevet på nettet, så tog lokale motorcykelentusiaster sig af den strandede Yarets. Man fornemmer helt hvilken “darling” han er blevet i det amerikanske motorcykelsamfund og i den lille by Peoria, der har lavet en patientside dedikeret til Yarets, hvorfra amerikanerne stadig holder øje med hans bevægelser. Amerikanerne fik helbredt Yarets og udstyret ham med en ny BMW motorcykel og nyt udstyr til
motorcyklen. Og så var Yarets ellers på vej igen. Kun et halvt år
forsinket. Siden da har han været i Australien, i Asien, i Skandinavien og befinder sig så nu i Tyskland. Hvor mon han er på vej hen? Afrika? Kina?

Jeg er stadig imponeret over at have mødt Yarets. Han skal blive en, jeg sent glemmer. Møder I Yarets, så husk at hjælpe ham på vej.
www.yarets.com (Yarets‘ egentlige side) og en amerikanske side, der holder øje med hvor
Yarets er.


This entry was posted in Østeuropa og Balkan, Østeuropastudier, Perestrojka, Russisk. Bookmark the permalink.