Chips… I Kroatien og Serbien

&Dette er
en ret seriøs artikel, der handler om det, vi indtager – eller rettere
sagt&
det, jeg indtog, da jeg var i Kroatien og Serbien i
sommerferien 2005 – nemlig&
chips. &&

&Jeg
synes, chips har den egenskab, at den kan fortælle, hvor udviklet et
land egentlig er. Dette er selvfølgelig min egen teori og ikke noget, som
er anerkendt. Hvilket udvalg har vi i Danmark af chips? Der findes to
store chipskoncerner, Kims og Estrella. Jeg foretrækker selv Kims. Men
begge firmaer har et stort sortiment af forskellig smag. Man kan få dem
i tykke skiver, så de ikke knækker i dippen, og man kan få dem med
dildsmag, sourcream and onion eller i en kombination af dild og
sourcream and onion. Den internationale klassiker er chips med
barbecuesmag.&
&
Mit chipseventyr starter her:&
&
Et par dage efter jeg ankom til Zagreb, som er
hovedstaden i Kroatien, gik jeg ind i det lokale supermarked.
Automatisk styrede jeg hen til hylden med chips, slik og chokolade. Jeg
blev skuffet over udvalget, for der var faktisk ikke noget udvalg
overhovedet! Antallet af producenter er større i Kroatien end i Danmark
– til gengæld er chips med barbecue smag den eneste mulighed. Der er
slet ikke tale om varianter.&
&
Men jeg købte alligevel en
pose og tog den med op på mit værelse på vandrehjemmet. Til min
store fortrydelse måtte jeg erkende, at kroatiske barbecue chips på
ingen måde har den samme lugt som for eksempel Kims American Grill
Chips, som også er chips med barbeque smag. Smagen var heller ikke
så god – de smagte faktisk umådelig lidt af barbecue.&
&
Forskellen mellem American Grill Chips og den pose, jeg fik i
Kroatien, kan&
forklares på følgende måde: Når man spiser
chips produceret af Kims, er&
smagsoplevelsen meget kraftig
samtidig med, at den ikke er så fedtet. Ved kroatisk producerede chips
er det modsatte tilfældet. &
&
Hvis læseren ønsker at
efterprøve denne påstands rigtighed, kan følgende test benyttes: &
&
1) Tag en enkelt chips. &
2) Tyg den grundigt
og synk den derefter. &
3) Forsøg herefter at trække vejret
gennem munden, hvorved en hinde af fedt eventuelt vil kunne
registreres overalt i munden. &
&
Jeg kunne registrere
en fedthinde, men jeg spiste alligevel spiste hele posen og for at få
smagen af fedt skyllet ned, drak jeg noget lunkent cola til. Jeg vil derfor
ikke anbefale at købe chips i Kroatien.&
&
Min søgen
efter chips tog mig herefter til Serbien, hvor udvalget som i Kroatien er
meget begrænset, da man faktisk kun kan købe én type chips. Jeg
besøgte ”C-Supermarket”, som er et hyggeligt lille supermarked. Der
har de en fantastisk rødvin: ”Vranac”, som klart kan anbefales – men denne artikel handler ikke om vin, men om chips. Jeg fandt deres meget
lille udvalg af chips, og dér så jeg noget, som jeg ikke havde forventet
at finde: Pringles! Men jeg var nu ikke i Serbien for at smage
amerikanske varer. Jeg ville have serbiske chips og fandt dem. De var
selvfølgelig med barbecuesmag ligesom i Kroatien. &
&
Smagen var forbløffende fantastisk! Man fik slet ikke de
vejrtrækningsproblemer, hvor man føler, at man har munden fuld af
fedt. Chipsene røg hurtigt ned fulgt af koldt vand og israelsk MTV. &
&
Konklusion? Jeg kan kun sige følgende: Man skal være
varsom med at&
købe chips dernede og tro, at de smager
ligesom i Danmark, for det gør&
de højst sandsynlig ikke. Men
find selv ud af det, hvis du tager til Kroatien eller Serbien.&
&&

This entry was posted in Bosnisk/Kroatisk/Serbisk, Østeuropa og Balkan. Bookmark the permalink.