Man siger om estisk mad, at den meget ligner den danske, som den var i de gode gamle dage. Hovedingredienserne er svin, fisk, kartofler og kål, hvilket rigtigt nok lyder bekendt. Kålen og silden kan dog overraske den intetanende dansker, der må sukke langt efter en karrysalat til salt-silden og hvis jul aldrig bliver det samme, når rødkålen bliver erstattet af sauerkraut.
Den estiske nationalret er, når man skal instruere turister, stegt blodpølse med sauerkraut. - Ikke lige idéen om en gourmetmiddag under ferien. Da jeg skulle afprøve det estiske køkken holdt jeg mig på sikker grund og tog kun stegt gris med sauerkraut. Det smagte godt, men sauerkrauten bliver forhåbentligt aldrig en fast del af det danske køkken.
Bedre gik det, da jeg i januar besøgte Kuldse Notsu Kórts (Kroen Den Gyldne Gris). Jeg og en veninde havde besluttet os for at ville spise estisk. Det var svært at finde et godt sted på anvisningerne svin, fisk, kål og kartofler, og når man samtidigt ønsker noget, der ikke er overrendt af turister. Men vi blev anbefalet Den Gyldne Gris og havnede derfor alligevel på et af turiststederne.
Vi bestilte stegt rugbrød med hvidløg og den store osteplatte til forret. Det var lækkert sådan selv at skulle rive hvidløgen på rugbrøden for bagefter at tage et af de mange lækre ostestykker. Det kan kun anbefales!
Til hovedret bestemte vi os for to forholdsvis ens retter med te til. Jeg tog lam krydret med rosenmarin. Dertil hørte kartofler, rodfrugter og en tynd brun sovs. Min veninde tog en kyllingefillet krydret med tranebær og igen kartofler og rodfrugter. Hendes ret var mindre estisk og langt mere turistvenlig, men den bar stadig præg af traditionel estisk krydring.
[](http://www.facebook.com
/photo.php?pid=1902353&id=665956842)
Desserten stod på stedets specialte: Æbleteen. Den smagte virkelig af varmt æble på en kold efterårsdag. Jeg har siden da forgæves ledt efter en lignende te herhjemme. Under tedrikningen kom tjeneren forbi med nybagte småkager, som han uddelte smagsprøver af. Bedre kunne det ikke blive på sådan en kedelig søndag formiddag.
Den Gyldne Gris får karakteren 4 for velsmagende mad, hyggelig atmosfære og en venlig betjening. Restauranter af denne type er der mange af, men sjældent finder man dem med så god betjening og så god en æblete.