&Dette er en ret seriøs artikel, der handler om det, vi indtager - eller rettere sagt&
det, jeg indtog, da jeg var i Kroatien og Serbien i sommerferien 2005 – nemlig&
chips. &&

&Jeg synes, chips har den egenskab, at den kan fortælle, hvor udviklet et land egentlig er. Dette er selvfølgelig min egen teori og ikke noget, som er anerkendt. Hvilket udvalg har vi i Danmark af chips? Der findes to store chipskoncerner, Kims og Estrella. Jeg foretrækker selv Kims. Men begge firmaer har et stort sortiment af forskellig smag. Man kan få dem i tykke skiver, så de ikke knækker i dippen, og man kan få dem med dildsmag, sourcream and onion eller i en kombination af dild og sourcream and onion. Den internationale klassiker er chips med barbecuesmag.&
&
Mit chipseventyr starter her:&
&
Et par dage efter jeg ankom til Zagreb, som er hovedstaden i Kroatien, gik jeg ind i det lokale supermarked. Automatisk styrede jeg hen til hylden med chips, slik og chokolade. Jeg blev skuffet over udvalget, for der var faktisk ikke noget udvalg overhovedet! Antallet af producenter er større i Kroatien end i Danmark – til gengæld er chips med barbecue smag den eneste mulighed. Der er slet ikke tale om varianter.&
&
Men jeg købte alligevel en pose og tog den med op på mit værelse på vandrehjemmet. Til min store fortrydelse måtte jeg erkende, at kroatiske barbecue chips på ingen måde har den samme lugt som for eksempel Kims American Grill Chips, som også er chips med barbeque smag. Smagen var heller ikke så god - de smagte faktisk umådelig lidt af barbecue.&
&
Forskellen mellem American Grill Chips og den pose, jeg fik i Kroatien, kan&
forklares på følgende måde: Når man spiser chips produceret af Kims, er&
smagsoplevelsen meget kraftig samtidig med, at den ikke er så fedtet. Ved kroatisk producerede chips er det modsatte tilfældet. &
&
Hvis læseren ønsker at efterprøve denne påstands rigtighed, kan følgende test benyttes: &
&

  1. Tag en enkelt chips. &
  2. Tyg den grundigt og synk den derefter. &
  3. Forsøg herefter at trække vejret gennem munden, hvorved en hinde af fedt eventuelt vil kunne registreres overalt i munden. &
    &
    Jeg kunne registrere en fedthinde, men jeg spiste alligevel spiste hele posen og for at få smagen af fedt skyllet ned, drak jeg noget lunkent cola til. Jeg vil derfor ikke anbefale at købe chips i Kroatien.&
    &
    Min søgen efter chips tog mig herefter til Serbien, hvor udvalget som i Kroatien er meget begrænset, da man faktisk kun kan købe én type chips. Jeg besøgte ”C-Supermarket”, som er et hyggeligt lille supermarked. Der har de en fantastisk rødvin: ”Vranac”, som klart kan anbefales - men denne artikel handler ikke om vin, men om chips. Jeg fandt deres meget lille udvalg af chips, og dér så jeg noget, som jeg ikke havde forventet at finde: Pringles! Men jeg var nu ikke i Serbien for at smage amerikanske varer. Jeg ville have serbiske chips og fandt dem. De var selvfølgelig med barbecuesmag ligesom i Kroatien. &
    &
    Smagen var forbløffende fantastisk! Man fik slet ikke de vejrtrækningsproblemer, hvor man føler, at man har munden fuld af fedt. Chipsene røg hurtigt ned fulgt af koldt vand og israelsk MTV. &
    &
    Konklusion? Jeg kan kun sige følgende: Man skal være varsom med at&
    købe chips dernede og tro, at de smager ligesom i Danmark, for det gør&
    de højst sandsynlig ikke. Men find selv ud af det, hvis du tager til Kroatien eller Serbien.&
    &&